Nissan Qashqai1.5 dCi

Test Drive Nissan Qashqai 1.5dCi

Qashqai sau o lectie despre marketing, mașini… succes. Un model care s-a născut în 2007, a ajuns la a doua generație, dar ai impresia că este pe piață de când lumea.

Rețeta clasică spune că în parcul de presă, pentru jurnaliști, se înmatriculează modele într-o echipare cât mai bună. Trăim într-o societate de consum, și nimeni nu trebuie condamnat pentru faptul că vrea să se vândă cât mai bine. Prin urmare, atunci când primesc la test un model într-o echipare medie, trag concluzia că oamenii din spatele acelei mărci au încredere în produsul lor.

Nissan Qashqai1.5 dCi

Dacă prima generație Qashqai a fost poziționată de către Nissan ca o compactă, cea de a doua a ajuns la statutul de crossover. Dar lumea, clienții l-au privit și îl privesc ca pe un SUV compact. Qashqai va fi oricând o alternative la o compactă, iar cei de la Nissan tocmai pe aerul aspirational indus de clasa crossover/suv mizează.

OK, un Qashqai 1.5 dCi, tracțiune și echipare Acenta.

Dinamică

Deși la volanul unui crossover cu garda la sol de 182 mm nu prea ești tentat să aștepți prea multă rigoare, Qashqai te surprinde plăcut. Suspensia este o idee mai fermă, asta și pentru a diminua din start ruliul firesc mai mare al unei mașini cu o gardă la sol mai mare. La categoria sfaturi utile, optați pentru jante de 16 sau 17 inch, asta pentru a avea cel mai bun compromise din partea trenului de rulare. Dacă vreți estetică, puteți merge pe jante de 19 inch, dar să vorbiți cu drumarii ca toate șoselele să fie impecabile. Versiunea cu tracțiune față aduce și avantajul unei mase mai mici cu aproximativ 130 kg. Versiunea testate are o masa de 1.460 kg, o valoare bună pentru un crossover/ SUV compact.

Nissan Qashqai1.5 dCi

Se simte lipsa tracțiunii integrale? NU! Și asta pentru că sistemul All Mode 4x4i în marea lui majoritate va fi lăsat de cel de la volan în modul 2WD (tracțiune față). Nici modul 4WD nu aduce o modificare majoră, puterea este trimisă la puntea față în marea majoritate a timpului, chiar și pe suprafeșe cu aderență scăzută. Aderența punții față fiind suficientă pentru a depăși majoritatea situațiilor întâlnite de un șofer obișnuit în viața de zi cu zi. Iar modul 4WD Lock, în care puterea este ămpărțită în mod egal între punți poate fi utilizat până la 40 km/h.

Direcția este precisă, din spatele volanului Qashqai se simte surprinzător de agil, cu o punte față ce oferă un răspun foarte bun la schimbările de direcție.

Un propulsor 1.5 dCi care destul de curând, probabil, va fi inclus într-o galerie a celor mai de success motoare, extrem de proaspăt. Doar 110 CP la 4.000 rpm și 260 Nm de la 1.750 rpm și până la 2.500 rpm ajutați de o cutie manual cu șase trepte cu o etajare bună și o timonerie plăcută. Nu vei avea impresia unei ușoare submotorizări ca în cazul unui Qashqai echipat cu propulsorul 1.2 DIG Turbo. Suficient cuplu atât pentru a beneficia de reprise corecte în traffic dar și pentru eventuale depășiri. Despre consum? Păi într-un oraș sufocat, cu temperature scăzute și drumuri scurte, în care ultima grijă a fost un mod eco de șofat… am scos maxim 8,2 litri. Mai mult nu am reușit. Dacă ai drumuri mai lungi în urban, chiar și într-un trafic mediu deja vorbim despre un consum de 6 litri. La drum lung nu cred că veți avea probleme să obțineți un consum mediu de 4 litri și ceva.

Confort

Qashqai oferă un interior corect din punct de vedere al spațiului oferit. Poziția la volan este ușor înaltă, dar nu deranjează, chiar poate fi un detaliu care va fi apreciat, oferind un plus de perspectivă asupra traficului, suplimentar de cea oferită de garda la sol. O planșă de bord îmbrăcată în materiale bune, plăcute la atingere. Finisarea este și ea mai bună decât în trecut. Poate unul dintre singurele reproșuri ar fi faptul că totul este negru, prea mult negru, iar Qashqai visează în bună măsură și o clientele tânără.

Portbagajul de 430 litri este suficient pentru nevoile unei familii, este bine structurat și oferă sub planșeu și spații de depozitare pentru obiecte mici, să nu stai cu grijă că le vânturi prin spate. Iar la nevoie, prin rabatarea banchetei spate se ajunge la 1.598 litri volum. Un plus din partea redacției pentru scaune, chiar dacă au tapițerie textilă și nu sunt încălzite, oferă un confort bun.

Siguranță

Qashqai este un model care a primit note foarte bune din partea euroncap în urma testelor de coliziune. Întâmplător, cei de la euroncap au dat de toți pereții și stâlpii un Qashqai 1.5 dCi în echiparea Acenta. Pentru adulți modelul oferă un grad de protecție de 88%, pentru copii de 83%, Qashqai este qmqbil și cu eventualii pietoni neatenți – 69% grad de protecție, iar pentru sistemele de asistență a primit un procent de 79%.

Nissan Qashqai 1.5 dCi

Qashqai are o camera care citește limitările de viteză și le afișează pe tabloul de bord. Sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare, un sistem care printer altele te învață să semnalizezi în iraș la fiecare schimbare de bandă, altfel vei visa piuiturile de avertizare. Un alt plus este sistemul de avertizare în cazul unui potential impact frontal cu funcție de auto-frânare. Este active de la viteze mai mari de 5 km/h.

Preț

22.250 euro pentru versiunea 1.5 dCi Acenta la care adăugăm pachetul Connect de 1.060 euro care include: oglindă interioară cu efect antiorbire automat, Nissan Safety Shield (asistenţă lumini fază lungă, recunoaştere indicatoare rutiere, avertizare încălcare bandă, anticipare frânare de urgenţă), Nissan Connect: include sistem navigaţie cu SD card, display color 7 inch touch screen, radio CD + MP3 + 6 boxe + port USB şi mufă auxiliară, conectare Smart Phone + cameră de luat vederi pentru marşarier.

Un preț de 23.310 euro pentru modelul testat. La 23.172 euro puteți opta pentru un Golf Highline 1.6TDI DSG tot de 110 CP.

Date tehnice Nissan Qashqai 1.5 dCi Acenta

Dimensiuni: Lungime (mm) – 4.377
Lăţime (mm) – 1.806
Înălţime (mm) – 1.590
Ampatament (mm) – 2.646
Ecartament faţă (mm) – 1.565
Ecartament spate (mm) – 1560
Diametrul bracaj (m) – 10.72
Volum portbagaj (l) – 430/ 1.598
Greutate (kg) – 1.460
Rezervor (l) – 55
Motor: Cilindree (cmc) – 1.461
Putere (CP/rpm) – 110/4.000
Cuplu (Nm/rpm) – 260/1.750-2.500
Performanţe: 0-100 km/h – 11.9 s
Viteză maximă – 182 km/h
Emisii CO2(g/km) – 99
Consum (l/100 km): urban: 4.2
extra-urban: 3.6
mixt: 3.8

 

Qashqai sau o lectie despre marketing, mașini… succes. Un model care s-a născut în 2007, a ajuns la a doua generație, dar ai impresia că este pe piață de când lumea. Rețeta clasică spune că în parcul de presă, pentru jurnaliști, se înmatriculează modele într-o echipare cât mai bună. Trăim într-o societate de consum, și nimeni nu trebuie condamnat pentru faptul că vrea să se vândă cât mai bine. Prin urmare, atunci când primesc la test un model într-o echipare medie, trag concluzia că oamenii din spatele acelei mărci au încredere în produsul lor. Dacă prima generație Qashqai a fost poziționată de către Nissan ca o compactă, cea de a doua a ajuns la statutul de crossover. Dar lumea, clienții l-au privit și îl privesc ca pe un SUV compact. Qashqai va fi oricând o alternative la o compactă, iar cei de la Nissan tocmai pe aerul aspirational indus de clasa crossover/suv mizează. OK, un Qashqai 1.5 dCi, tracțiune și echipare Acenta. Dinamică Deși la volanul unui crossover cu garda la sol de 182 mm nu prea ești tentat să aștepți prea multă rigoare, Qashqai te surprinde plăcut. Suspensia este o idee mai fermă, asta și pentru a diminua din start ruliul firesc mai mare al unei mașini cu o gardă la sol mai mare. La categoria sfaturi utile, optați pentru jante de 16 sau 17 inch, asta pentru a avea cel mai bun compromise din partea trenului de rulare. Dacă vreți estetică, puteți merge pe jante de 19 inch, dar să vorbiți cu drumarii ca toate șoselele să fie impecabile. Versiunea cu tracțiune față aduce și avantajul unei mase mai mici cu aproximativ 130 kg. Versiunea testate are o masa de 1.460 kg, o valoare bună pentru un crossover/ SUV compact. Se simte lipsa tracțiunii integrale? NU! Și asta pentru că sistemul All Mode 4x4i în marea lui majoritate va fi lăsat de cel de la volan în modul 2WD (tracțiune față). Nici modul 4WD nu aduce o modificare majoră, puterea este trimisă la puntea față în marea majoritate a timpului, chiar și pe suprafeșe cu aderență scăzută. Aderența punții față fiind suficientă pentru a depăși majoritatea situațiilor întâlnite de un șofer obișnuit în viața de zi cu zi. Iar modul 4WD Lock, în care puterea este ămpărțită în mod egal între punți poate fi utilizat până la 40 km/h. Direcția este precisă, din spatele volanului Qashqai se simte surprinzător de agil, cu o punte față ce oferă un răspun foarte bun la schimbările de direcție. Un propulsor 1.5 dCi care destul de curând, probabil, va fi inclus într-o galerie a celor mai de success motoare, extrem de proaspăt. Doar 110 CP la 4.000 rpm și 260 Nm de la 1.750 rpm și până la 2.500 rpm ajutați de o cutie manual cu șase trepte cu o etajare bună și o timonerie plăcută. Nu vei avea impresia unei ușoare submotorizări ca în cazul unui Qashqai echipat cu propulsorul 1.2 DIG Turbo. Suficient cuplu atât pentru…

8.2

Verdict Viteze

Nissan Qashqai 1.5 dCi Acenta

Plusuri: Nissan Qashqai este o reală alternative la o compactă clasică. Este un model cu note bune la testele de impact. Propulsorul 1.5 dCi este probabil cea mai rațională opțiune. În viața reală îți permite un consum extrem de bun. Iar garda la sol de 182 mm îți oferă o libertate mai mare de exprimare, inclusive iarna când ai de atacat niște locuri mai greu accesibile de parcare. Un sistem infotainment corect care nu vă va dezamăgi. Minusuri: Pentru motorizarea 1.5 dCi nu poți alege tracțiunea integrală. Pentru 23.000 euro poți alege o compactă o idee mai bine echipată… poate. Un interior prea negru, de fapt este negru tot interiorul.

Tinuta de drum
Performante
Confort
Tehnologie
Design
User Rating : 3.8 ( 1 votes)
8

Leave A Comment