honda-civic-18-vtec-hatchback (78)

Test Drive Honda Civic 1.8 i-VTEC: Nonconformism aspirat

Honda e altceva si incearca din rasputeri sa-si pastreze nonconformismul. Iar Civic-ul este cel mai bun exemplu. Prima generatie din anii ’70, de pilda, avea un motor care functiona atat cu plumb, cat si fara plumb, si respecta normele de poluare de la acea vreme din SUA fara convertizor catalytic, gratie sistemului CVCC (Compound Vortex Controlled Combustion – motorul avea supape normale de admisie si evacuare, plus o supapa auxiliara de admisie care imbogatea amestecul aer/benzina in apropierea bujiei. Combinatia amestec-bogat langa bujie / amestec mai sarac in cilindru ducea la o ardere aproape completa si la reducerea noxelor). Iar coupe-ul CRX VTEC, de la sfarsitul anilor ’80, scotea 158 CP dintr-un aspirat de 1.595 cmc.

Revenind la zilele noastre, in era “downsizing”-ului, in care majoritatea compactelor au trecut la motoare supraalimentate de 1.0 – 1.4 litri, pentru a se conforma normelor de poluare si a castiga, teoretic, lupta cu consumul de benzina, Civic-ul continua sa fie nonconformist. Cel putin, pentru inca o perioada. Si nu ma refer la design-ul atipic, de concept, care poate sa placa sau nu. Ci la propulsorul aspirat aristocrat, de 1.8 litri i-VTEC si 142 CP, care, pe hartie, nu se bate cu cele turbo, dar, in realitate, in traficul cotidian si in cotextul unui stil de conducere mai alert, le sufla in ceafa. La fel cum o face, de altfel, si SkyActive-ul de pe Mazda3.

Dinamica

Chiar daca, de mai bine de zece ani, Civic-ul nu mai are suspensie spate independenta, inginerii au reusit un compromis destul de bun intre stabilitate si confort. Tinuta de drum nu este sportiva, asa cum induce design-ul exterior, dar nici moale. Adica, poti adopta linistit un stil de condus mai incisiv, insa, pe viraje, trebuie sa ai mai multa grjia decat la un Opel Astra K 1.4 turbo hatchback, de exemplu. Reversul este ca Civic-ul zdruncina mai putin si nu comunica toate zgomotele de rulare in habitaclu. E o liniste ce atinge pragul superior al segmentului.

honda-civic-18-vtec-hatchback (9)

Servodirectia asistata electric citeste foarte bine drumul si transmite un feedback aproape de realitate, dandu-ti incredere. Totul e sa nu uiti ca nu esti la volanul unui Type R, ci a unui Civic pentru toata lumea.

Uitati de “turbatele” mici si bucurati-va, probabil, de unul dintre ultimele aspirate cinstite. A zecea generatie Civic va dansa si ea pe arii supraalimentate, sedan-ul prezentat la Salonul Auto de la New York 2015 avand deja pe lista un 1.5 turbo de 174 CP si un 1.5 VTEC turbo de 201 CP. 1.8-ul i-VTEC de pe masina testata este o placere, mai ales pentru cei care stiu ca Hondelor le place in ture multe. Daca pleci si mergi usor, pana in 3.000 rpm, ca pentru a face un turbo mic sa nu consume, s-ar putea sa ti se para ca masina doarme in ghete. Nu-i place deloc. A, si nu cumva sa apasati butonul “Econ” din stanga volanului. Civic-ul isi va depune hartiile pentru pensie.

honda-civic-18-vtec-hatchback (79)

In schimb, incercati sa adoptati un stil putin mai nervos. Veti descoperi alta masina! La peste 3.500 rpm, se simte cum VTEC-ul se deschide, iar motorul se trezeste intr-adevar la viata. Pe depasire, nu ezitati sa urcati spre 6.000 rpm. Puterea maxima e la 6.500 si, acolo, in ture multe, Honda se simte bine. Schimbati, apoi, repede. Timoneria japoneza o permite, nu agata, nu face mofturi si poate fi luata drept un etalon de catre toti actorii din segment, precum Renault Megane, Opel Astra, Ford Focus, Peugeot 308 sau Volkswagen Golf.

Mai mult, nu va faceti griji in ceea ce priveste consumul. Nu e panica. Combinand un stil urban mai cuminte, cu unul mai incisiv pe sosea, media reala nu se indeparteaza cu mult de cea a unui turbo mic, cu o putere similara.

honda-civic-18-vtec-hatchback (39)

 

Confort

Honda Civic hatchback e mai confortabila si mai pritenoasa cu utilizatorii, decat lasa sa transpara design-ul de OZN. Spatiul interior este mai mult decat generos. Patru adulti, intre care unul de 1.86 metri si altul de aproape 2.0 metri inaltime, calatoresc fara probleme si, dupa 500 kilometri, nu coboara cu “descarcerarea”. Probleme sunt doar daca pe bancheta sta un pasager de peste 1.75-1.80 metri: nu prea are loc pentru cap.

Pozitia la volan este buna, dar pe stil “observator”. Adica, vezi bine (mai putin in spate), dar stai mult mai sus decat te-ai astepta de la “peisajul” sportiv din jur. Prin urmare, pe virajele abordate in forta, ai un sentiment destul de ciudat. Plansa de bord este orientata catre sofer, iar comenzile sunt, in general, acolo unde te astepti. Cele clasice, pentru ca, altfel, te cam pierzi la primul contact printre cele patru display-uri cu meniuri separate si destul de incalcite. Dar, te poti obisnui, chiar daca pentru a spala farurile trebuie sa apesi butonul cu genunchiul stang. La urmatoarea generatie, Honda a decis sa nu mai debusoleze, daca avem in vedere arhitectura bordului de la HR-V: vitezometru 3D, mai putine butoane, comenzi tactile, etc..

Cea mai mare surpriza este ascunsa de Civic-ul hatch in portbagaj. In spatele hayon-ului cu luneta dubla si eleon fals, se afla cel mai mare spariu de depozitare din clasa: 477 litri! Sigur, nu ai roata de rezerva. Dar poti pleca linistit cu familia la plimbare. In comparatie, Astra-ul ofera 370 litri, Megane-ul, 384 litri si Golf-ul VII, 380 litri.

 

Siguranta

Civic-ul actual este un facelift al modelului lansat in 2012. Si, cum acesta a luat cinci stele de siguranta EuroNCAP, nu vedem de ce nu le-ar fi mostenit. Sigur, intre timp, normele EuroNCAP au devenit mai exigente, dar la acestea va fi testata noua generatie.

Pana atunci, anul trecut, Civic-ul a primit o infuzie de tehnologie si sisteme de siguranta, precum sistemul de avertizare in cazul unui accident frontal iminent, sistemul de recunoastere a semnelor de circulatie, sistemul de avertizare a existentiei unui vehicul in unghiul mort, faza lunga activa, etc., sub denumirea de ADAS.

 

Pret & Consum

Hondele au fost si vor fi scumpe, socotelile japonezilor fiind altele cand vine vorba de fiabilitate, performante, etc.. Totusi, realitatea pietii i-a facut sa mai coboare stacheta si, astazi, pretul unui Civic 1.8 Elegance porneste de la 16.590 euro, fara TVA, putand fi comparat cu cele ale concurentei directe, in contextul in care lista de optiuni este foarte bogata: jante de 17 inch, camera video pentru marsarier, sistem de navigatie Honda Connect, ADAS, senzori presiune pneuri, sistem de control al stabilitatii (VSA), asistare la precarea din rampa, 8 airbag-uri, clima automata cu doua zone, etc..

In ceea priveste consumul, Civic-ul sta bine, dar nu pe hartie. Oficial, japonezii anunta 7.6 l/100 km urban, 5.2 l/100 km extra-urban si un consum mixt de 6.1 l/100 km, in timp ce Opel Astra K 1.4 turbo se lauda cu 4.2-4.3 l/100 km extra-urban, iar Golf-ul 1.4 TSI de 150 CP, cu 4.2 l/100 km in afara localitatilor.

Realitatea e alta, insa. Am mers cu Civic-ul 1.8 VTEC peste 550 km, din care vreo 60 in oras. Media a fost de 7.8 l/100 km, iar exclusiv in oras consumul n-a sarit de 9.5 l/100 km. Intr-un test echivalent cu Astra 1.4 turbo / 150 CP, media obtinuta a fost de 7.0 l/100 km.

Test Drive Opel Astra 1.4 Turbo hatchback

Honda e altceva si incearca din rasputeri sa-si pastreze nonconformismul. Iar Civic-ul este cel mai bun exemplu. Prima generatie din anii ’70, de pilda, avea un motor care functiona atat cu plumb, cat si fara plumb, si respecta normele de poluare de la acea vreme din SUA fara convertizor catalytic, gratie sistemului CVCC (Compound Vortex Controlled Combustion – motorul avea supape normale de admisie si evacuare, plus o supapa auxiliara de admisie care imbogatea amestecul aer/benzina in apropierea bujiei. Combinatia amestec-bogat langa bujie / amestec mai sarac in cilindru ducea la o ardere aproape completa si la reducerea noxelor). Iar coupe-ul CRX VTEC, de la sfarsitul anilor ’80, scotea 158 CP dintr-un aspirat de 1.595 cmc. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="9864,9863,9862,9865"] Revenind la zilele noastre, in era “downsizing”-ului, in care majoritatea compactelor au trecut la motoare supraalimentate de 1.0 – 1.4 litri, pentru a se conforma normelor de poluare si a castiga, teoretic, lupta cu consumul de benzina, Civic-ul continua sa fie nonconformist. Cel putin, pentru inca o perioada. Si nu ma refer la design-ul atipic, de concept, care poate sa placa sau nu. Ci la propulsorul aspirat aristocrat, de 1.8 litri i-VTEC si 142 CP, care, pe hartie, nu se bate cu cele turbo, dar, in realitate, in traficul cotidian si in cotextul unui stil de conducere mai alert, le sufla in ceafa. La fel cum o face, de altfel, si SkyActive-ul de pe Mazda3. Dinamica Chiar daca, de mai bine de zece ani, Civic-ul nu mai are suspensie spate independenta, inginerii au reusit un compromis destul de bun intre stabilitate si confort. Tinuta de drum nu este sportiva, asa cum induce design-ul exterior, dar nici moale. Adica, poti adopta linistit un stil de condus mai incisiv, insa, pe viraje, trebuie sa ai mai multa grjia decat la un Opel Astra K 1.4 turbo hatchback, de exemplu. Reversul este ca Civic-ul zdruncina mai putin si nu comunica toate zgomotele de rulare in habitaclu. E o liniste ce atinge pragul superior al segmentului. Servodirectia asistata electric citeste foarte bine drumul si transmite un feedback aproape de realitate, dandu-ti incredere. Totul e sa nu uiti ca nu esti la volanul unui Type R, ci a unui Civic pentru toata lumea. Uitati de “turbatele” mici si bucurati-va, probabil, de unul dintre ultimele aspirate cinstite. A zecea generatie Civic va dansa si ea pe arii supraalimentate, sedan-ul prezentat la Salonul Auto de la New York 2015 avand deja pe lista un 1.5 turbo de 174 CP si un 1.5 VTEC turbo de 201 CP. 1.8-ul i-VTEC de pe masina testata este o placere, mai ales pentru cei care stiu ca Hondelor le place in ture multe. Daca pleci si mergi usor, pana in 3.000 rpm, ca pentru a face un turbo mic sa nu consume, s-ar putea sa ti se para ca masina doarme in ghete. Nu-i place deloc. A, si nu cumva sa apasati butonul “Econ” din stanga volanului. Civic-ul isi va depune hartiile pentru pensie. In schimb, incercati sa adoptati un…

7.6

Verdict Viteze.ro

Test Drive Honda Civic 1.8 i-VTEC

PLUSURI: 1) Motor aspirat caruia ii place in ture; 2) Spatiu pentru pasageri si cel mai mare porbagaj din clasa; 3) Timonerie de exceptie. MINUSURI: 1) Pozitie inalta la volan; 2) Prea multe afisaje si meniuri greoaie; 3) Arhitectura taiata cu sabia a fetelor de usa fata.

TINUTA DE DRUM
PERFORMANTE
CONFORT
TEHNOLOGIE
DESIGN
User Rating : 3.44 ( 17 votes)
8

Date tehnice Honda Civic 1.8 i-VTEC 142 CP

Dimensiuni:
– Lungime (mm)                4.370
– Lăţime (mm)   1.770
– Înălţime (mm)                1.470
– Ampatament (mm)      2.595
– Ecartament faţă (mm) 1.530
– Ecartament spate (mm)             1.530
– Volum portbagaj (l)      477
– Greutate (kg)    1.346

Motor:
– Cilindree (cmc)               1.799
– Putere (CP/rpm)           142/6.500
– Cuplu (Nm/rpm)            174/4.300

Performanţe:
0-100 km/h         9.4 s
Viteză maximă  215 km/h

Consum (l/100 km):
– urban: 7.6
– extra-urban: 5.2
– mixt: 6.1

13 Comments

 1. Am avut versiunea 2012 echipata cu motorul care este ridicat in slavi aici. Am dat-o tocmai din cauza lipsei de putere in cazul unei utilizari “normale” si a consumului care pentru mine statea undeva in jur de 9, nu conta ca in oras sau afara. Motorul asta e facut pentru pustani carora le place sa auda cum ies pistoanele prin capota. Nu permite depasiri decente fara sa pleci de la peste 4000 rpm, moment in care masina incepe sa tipe din toti rarunchii. Intr-adevar pentru pustani poate fi cool, dar daca vrei sa o cumperi si sa iti pui familia in ea sa pleci la plimbare ai doar 2 optiuni: ori te tarai pe drum la turatii mai joase ori iti educi familia sa se obisnuiasca cu turatii inalte.
  Masina in schimb e super ok: foarte spatioasa , echipata bine, finisata foarte bine, insonorizata foarte bine. Motiv pentru care acum am una precum cea prezentata aici doar ca in varianta diesel 1.6. O varianta “overall” mult mai buna din punctul meu de vedere desi nu va satisface doritorii de turatii inalte. Din pacate in tara varianta asta nu se mai gaseste decat second hand.

 2. Motorul aspirat de la Honda este o bijuterie. Am Civic sedan care, atentie, are suspensie independenta pe spate, de aproape 8 ani si ma bucur de el in fiecare zi. Am obtinut consumuri de 4l/100km mergand in jur de 100 km/h, ceea ce dupa mine ridiculizeaza chiar si Diesel-ul. Cei care critica motoarele pe benzina o fac oarecum pe buna dreptate, fiindca majoritatea acestor motoare aspirate pe benzina sunt din piata sunt de toata jena si probabil n-au vazut inca ce inseamna un motor adevarat. Dar sa critci motorul de la Honda… Nu stiu de ce obisnuintele unora trebuie sa treaca drept standarde. Daca iti place Diesel-ul, foarte bine, dar sa nu aruncam cu noroi in niste lucruri probabil mult prea rafinate pentru a fi intelese de oricine, doar pentru ca intr-adevar trebuie sa folosesti turatii inalte. Inalte in raport cu Dieselul, evident care e standardul absolut pentru unii. Simplitate, fiabilitate si rafinament este tot ce pot spune despre motorul Honda, altfel o masina cu minusuri la fel de celebre si care nu cred ca sunt mai sunt un secret pentru nimeni, dincolo de eufemismele din articolele de specialitate. Daca vrei “confort” adica o masina in care sa adormi la volan sa nu o simti, sunt destule modele, dar intr-adevar Civic nu e nici pe departe asa. Dar aceasta masina este facuta sa o simti, sa ai feedback, un concept de care probabil multi nu stiu sau au uitat cum e…

  • ha!ha!ha! Ca sa scoti 4% din motorul asta chiar trebuie sa dormi la volan sau sa fii pe platforma cu ea. Despre ce “feedback” mai vorbim atunci? Poti sa spui ca ridiculizeaza diesel-ul la alte capitole (vibratii, turatii inalte, mai stiu si eu ce altceva), dar la consum poate ridiculizeaza vreun tractor de acum 30 de ani in nici un caz un diesel modern actual.
   Nu stiu de unde ai inteles ca as critica motoarele pe benzina in general. Eu ma refeream strict la acest motor si la optiunea diesel pentru aceeasi masina.

   • Ti-as pune o poza ca sa ma crezi. Mers pe A2 de la Drajna la Bucuresti, cu 100km/h pe pilot automat si AC. Si mai am una, mers tot cu 100 de la Sinaia la Bucuresti, dar nu se pune, ca e la vale :)
    In fine, la modelul meu, 2008, deci mai vechi, antifonarea si calitatea plasticelor lasa de dorit, masina fiind, se stie, plina de greieri, cumva contrar a ce spui tu despre modelul mai nou…

    Despre consum ce sa zic, nu ma uit la el si scot 10.5-11l/100km in Bucuresti in zonele “grele”, dar am vazut si dieseluri care bat spre 12l/100km in aceleasi conditii ( termenul de “consum in Bucuresti” e foarte relativ, depinde pe unde mergi, deci cei care se lauda cu consumuri mici sa spuna pe unde si cand merge, ca si eu daca merg in afara orelor de varf scot 7-8.
    In afara orasului, dupa cum mergi, de la 6-6.5 l/100km daca mergi sa zicem cu max 120 km/h pana la 8-9 l/100km, daca mergi cu 180km/h pe autostrada ca nebunul. Media mea e undeva pe la max 7.5 l/100km, mers cu 130-140 km/h pe autostrada, poate alocuri ceva repede. Nu e un consum spectaculos, dar nici nu mi-e rusine cu el si tinand cont de costurile mici de intretinere a motorului aspirat, as zice ca e chiar decent.

    • Deci consumul de 4l e unul instant, la un anumit moment. Păi… Să fim serioși dar asta e o glumă în cel mai bun caz. Pentru că nu are nicio relevanță.

    • Sincer nu imi amintesc sa fi avut rabdarea sa merg cu 100 km/h pe autostrada. Nici macar atunci cand aveam o Dacia 1300 din ’78. Pe vremea aia cred ca m-ar fi incantat foarte tare modelul prezentat – l-as fi tinut doar in 6000 rpm. Nu stiu cum arata modelul vechi consumul instantaneu insa la cel nou iti arata ceva aproximativ adica niste liniute cate una pentru fiecare litru in plus, nu poti spune ce este “dupa virgula”. Foarte probabil ca daca ai face acelasi experiment cu un diesel ti-ar arata consum 2-3%. Chiar stiu ca era un film pe youtube dar nu-l mai gasesc acum.
     In alta ordine de idei computer-ul de bord si la versiunea pe benzina si la cea diesel arata cam cu 10% in minus fata de consumul calculat cu km de pe bord si cu litri din benzinarie. Asta in schimb nu e ceva specific Honda. Cam toate masinile la care am facut experimentul au facut la fel, a existat o singura exceptie la care computerul a aratat mai mult decat consumul calculat cu litri de la pompa (508 SW 2.0HDI 163 CP).
     Despre greieri la bord sper sa nu fiu dezamagit. Eu ma refer la cum e masina noua. Cea pe benzina am dat-o cand avea 2 ani iar cea diesel e noua.

 3. ce site de cacao! cica pui azi comentarii si maine le sterg ca nu sunt in linie cu linsul in fxxxull importatorului care a platit articolul

 4. japonezii fac asa zise fiabile dar limitate. sunt bune pt taranii/saracii/imigrantii de pe la americani. cei cu educatie pretentii background adica din afara gloatei vor ceva mai rafinat

  • pt tarani/tarani/imigranti poate ca sunt bune dupa 10 – 15 ani pentru ca sunt singurele care inca se mai misca, dupa anii aia toate concurentele directe (nu ma refer la clasa premium) sunt de mult oale si ulcele. Daca te uiti la preturi de catalog nu o sa spui nicidecum ca sunt masini ieftine dinpotriva sunt peste cele mai placute romanilor (Golf, Octavia, Focus, etc)

   • tot eu: intre un golf sau focus din 2000 si o corola din 2000 as alege oricand din primele 2. nu sunt fan al masinilor germane

 5. Un model nou cand o sa apara ? Asta nu mi se pare nou. Eventual stilizat.

  • Civic-ul hatchback nou va fi lansat in a doua jumatate a anului viitor, dupa conceptul prezentat la Salonul Auto de la Geneva 2016.

Leave A Comment