traseu

Nu mai merge șpaga la traseu! Proba practică pentru obținerea permisului de conducere, înregistrată video

July 15, 2016
2,130 Views

Obținerea dreptului de a conduce un vehicul pe drumurile publice, de a struni din pedale și volan, sau ghidon, câteva zeci sau sute de cai putere ascunși în spatele unor sute sau mii de kilograme de fier, nici în vis n-ar trebui asociată cu spaga, cu trecerea examenului fără a fi, cât de cât, stăpân pe situație. Inconștiența ”elevilor” este, însă, mare. Iar, în anumite cazuri, disponibilitatea polițiștilor-examinatori de a-și rotunji veniturile, la fel.

Să ne aducem aminte de cazul șpăgii în masă din Argeș, de acum câțiva ani, unde mii de permise au fost date pe ochi frumoși, deși o parte din ”elevi” erau analfabeți. Sau, încercați să vă gândiți câți cunoscuți ați auzit lăudându-se: ”Mi-am aranjat traseul!”.

Ei bine, gata! Șpaga nu mai merge la traseu. Sau, dacă merge, orice suspiciune poate fi analizată și dovedită, totul fiind înregistrat audio/video. Potrivit OUG 41/2016, ”pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice”.

Singurele cazuri în care se mai poate face încă ceva la traseu sunt probele practice pentru categoriile AM, A1, A2 şi A. Adică, la scutere și motociclete, nu se înregistrează audio sau video proba practică. Dar, să sperăm că nu…

Leave A Comment