rar

Statistică îngrijorătoare: 40% din vehiculele verificate de RAR sunt pericole publice

În perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2015, Registrul Auto Român (RAR) a verificat pe drumurile din România 81.702 de autoturisme, autoutilitare, motociclete şi remorci. Dintre acestea, 32.694 (40%) au fost respinse deoarece au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere. Iar 4.535 (5,55%) au fost catalogate de specialişti drept adevărate pericole publice, în special din cauza defecţiunilor grave la sistemul de frânare şi la direcţie.

Din totalul vehiculelor controlate în trafic în 2015, circa 27% erau mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 şi 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 şi 10 ani. După procesarea datelor, s-a constatat că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformităţi, faţă de 48,01% dintre cele cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani şi 28,47% dintre cele mai noi de trei ani.

În cazul celor 40%, inspectorii RAR au constatat funcţionarea defectuoasă a instalaţiei electrice de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în direcţie sau în articulaţiile punţilor faţă şi spate.

Iar din totalul vehiculelor verificate, 2.332 (2,8%) aveau “problem” cu ITP-ul. Fie şoferii au prezentat o dovadă de efectuare a inspecţiei tehnice periodice expirată, fie, mai grav, una falsă.

În cazul tuturor neregulilor grave, RAR a dispus reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea ITP la reprezentanţele Registrului Auto Român şi nu la orice centru ITP.

RAR precizează că această statistică nu reflectă starea generală a parcului auto din România, pentru că, în general,  sunt oprite pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni. Totuşi, eşantionul de 81.702 este destul de reprezentativ. Şi, chiar dacă în realitate cifrele nu sunt exacte, rata de respingere mare pentru probleme tehnice grave este ingrijorătoare.

rar itp

Leave A Comment