Accident

Posibil de la 1 mai: plata în rate pentru polița RCA

April 6, 2016
782 Views

La capătul unor ample discuții avute cu companiile de asigurare pe parcursul ultimelor săptămâni, Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat proiectul noii legi RCA, acesta fiind trimis către senatorii din Comisia de Buget Finanțe care urmează să o aprobe sau să o respingă. Proiectul de lege propune ca asiguratul să poată suspenda polița în anumite condiții, dar și că polița poate fi achitată în rate și încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, multiplu de o lună, caz în care asigurătorul fiind obligat să prezinte și formula de calcul al prețului la solicitarea clientului.

Cea mai importantă noutate este că proiectul de lege prevede posibilitatea ca asigurarea să fie încheiată pe o perioadă de la o lună la un an, prima urmând a fi plătită în rate lunare. De asemenea, la solicitarea clientului, compania de asigurare va fi obligată să prezinte formula de calcul pe baza căreia s-a stabilit valoarea primei de asigurare. În plus, clientul poate suspenda polița RCA în anumite condiții, dar nu este clar dacă printre acestea se regăsește și aceea în care șoferul nu va conduce mașina pe drumurile publice, lucru sesizat în special de transportatori care sunt obligați să plătească polițe RCA și pentru mașinile avariate și ținute în parcul auto. Pe lângă acest lucru, transportatorii au cerut și scăderea prețului polițelor, acesta crescând în ultimul an cu peste 200%, potrivit datelor Consiliului Concurenței.

“Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule”, arată propunerea de act normativ.

Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acceptat și propunerea companiilor de asigurări prin care despăgubirile pentru daune morale și vătămări corporale vor fi stabilite mult mai clar pe baza unui punctaj, prin care suma maximă va fi de 500.000 lei, mai mică decât în prezent. Fiecare punct ar urma a fi echivalentul a două salarii minime brute pe economie, iar numărul maxim de puncte ce pot fi acordate ar fi de 200. În același timp, scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, fapt ce se traduce printr-o stare vegetativă permanentă. Astfel, formula propusă de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS: fiecărui tip de vătămare  îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poată fi stabilită unitar, indiferent de caz.

Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către instanțele de judecată care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător, însă această lege RCA nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție, mai ales că din acest punct de vedere până în prezent practica judiciară a fost neunitară, existând cazuri în care pentru același caz o instanță a acordat 10.000 de euro iar alta 50.000 de euro despăgubiri. În cazul unor vătămări mai puțin grave, sumele sunt absolut derizorii: un picior rupt echivalează cu un punct, sau 2.500 lei, iar un ochi pierdut cu 10 puncte sau 25.000 lei. În situații speciale, s-ar putea acorda despăgubiri mai mari decât cele stabilite pe baza punctajului, însă majorarea nu poate depăși 25%.

 

 

Leave A Comment