nissbishi

“Nissbishi”: Nissan a cumparat Mitsubishi, profitand de scandalul noxelor

May 12, 2016
1,044 Views

Ieri a fost zvon, astazi e stire. Nissan a anuntat ca a semnat o intelegere pentru preluarea unui pachet de 34% din actiunile Mitsubishi Motors in schimbul unei investitii de 2,2 miliarde de dolari. Documentul prevede, de asemenea, ca cei doi constructori auto vor imparti platformele tehnice, tehnologiile de care dispun si facilitatile de productie. Indirect insa, va profita si Renault, care este membrul principal al aliantei Renault-Nissan.

Acordul final, in urma caruia Nissan va putea numi patru directori in conducerea Mitsubishi Motors si, eventual, chiar presedintele, va fi semnat pe 25 mai. Daca cei doi parteneri nu vor indeplini intr-un an toate punctele din contract, “afacerea” va putea fi invalidata.

Desi Carlos Ghosn, CEO-ul Nissan, a afirmat ca intelegerea este de tip “win-win”, acesta a uitat, probabil, sa mentioneze ca si-a frecat mainile cand, in urma scandalului emisiilor de noxe, in care Mitsubishi a recunoscut ca a inselat si a mintit inca de la inceputul anilor ’90, actiunile Mitsubishi Motors au picat cu aproape 50%, pana la o valoare totala de circa trei miliarde de dolari. “Vom ajuta această companie să răspundă provocărilor cu care se confruntă, în special în redobândirea încrederii consumatorilor în consumul de combustibil al automobilelor sale”, a mai spus Ghosn.

In cadrul aliantei Renault-Nissan, francezii detin o 43,4% din actiunile Nissan, iar japonezii, 15% din Renault. Prin preluarea de catre Nissan (locul 4 in Japonia) a 34% din Mitsubishi, al saselea producator auto nipon, Renault devine indirect un jucator important si pe piata din “insula Soarelui rasare”.

 

Leave A Comment