Audi RS3 Sportback

Audi RS3 Sportback- -o nouă specie de hothatch

În accepțiunea clasică, un hothatch este o compactă sau subcompactă ușoară, cu un propulsor viril și tracțiune. Când vorbim de o compactă cu tracțiune integrală și 367 CP… vorbim despre o nouă specie.

Probabil, startul în această cursă a înarmărilor în segmentul compact a fost dat de Subaru cu Impreza WRX STI – versiunea hatch. Până atunci un hothatch avea în jurul a 200 – 220 CP. Brusc s-a ajuns la 300 CP și tracțiune integrală.

Acum Audi a ajuns la pragul 367 CP, adică cel mai puternic 5 cilindri de serie din istoria RS. Audi are o tradiție și o istorie glorioasă când vine vorba de propulsoare cu 5 cilindri în linie. Actualul propulsor de 2.5 litri TFSI continuă tradiția, fiind un propulsor care a strâns numeroase premii.

Sufletul actualului RS3 Sportback este noua evoluție a propulsorului 2.5 TFSI care dezvoltă 367 CP și 465 Nm. Puterea ajunge la ambele punți prin intermediul unei cutii S Tronic cu 7 trepte. Pentru un hothatch o viteză maximă de 280 km/h și un sprint până la 100 km/h în 4.3 secunde sunt valori care te plasează în vârful lanțului trofic. Sistemul quattro este capabil să transmită de la 50% până la 100% din putere spre puntea spate.

Pe suprafețe cu aderență scăzută, Audi promite că RS3 Sportback se poate transforma într-un ”drift machine”. Evident șasiul este pregătit pentru a face față solicitărilor extreme, sunt multe modificări la trenul de rulare, garda la sol este mai mică cu 25 mm comparativ cu un A3 Sportback, iar pe lista de opționale se găsesc și discuri ceramice pentru puntea față, o premieră în segmentul compact.

Sistemul quattro este calibrat să ofere standard mai multă putere spre puntea spate pentru a îmbunătăți manevrabilitatea și plăcerea pilotajului. Sistemul Audi magnetic ride adaptive damper este opțional pentru RS3.

La interior un regal de sportivitate si lux. Predomină tușele sportive, dar fără a induce un aer spartan. O planșă de bord minimalistă, cu un tablou de bord clasic cu ceasuri, RS3 a scăpat pentru moment de febra ”virtual cockpit”. Audi RS3 Sportback are un preț de bază, în România de 54.627 euro.

Leave A Comment