VIDEO! Land Rover inventează Off-Roader-ul autonom

În viitorul nu foarte îndepărtat, orice șofer sau șoferiță cocoțată pe tocuri va putea, bineînțeles cu ”utilajul” corespunzător, să facă off-road fără niciun stres. În cursa contra-cronometru a mașinilor autonome, în care Tesla s-a aventurat, deja, să testeze sistemul Autopilot, iar Nissan a anunțat, de exemplu, că, în 2017, va comercializa primul său model semi-autonom, dotat cu ProPilot, Land Rover lucrează la inventarea off-roader-ului autonom.

Concret, specialiștii Jaguar Land Rover dezvoltă și testează noi tipuri de detectoare și scanere, care să permită ”cartografierea” terenului din jurul mașinii și să furnizeze traiectoria ideală pentru ca orice SUV să se descurce aproape singur la trecerea printr-un vad sau peste obstacole, de exemplu.

O camera video și mai multe detectoare cu ultrasunete monitorizează drumul pe o distanță de 5 metri înaintea mașinii, conferind și imagini periferice, la 360 de grade. Sistemul Terrain Response este, astfel, pus în gardă cu privire la eventualele obstacole sau schimbări de suprafață (noroi, zăpadă, nisip, etc.) și poate face reglajele necesare în timp real. De asemenea, Jaguar Land Rover a dezvoltat și un sistem care detectează obstacolele înalte, Overhead Clearance Assist. Iar sistemul Terrain Based Speed Adaption permite adaptarea vitezei de deplasare în funcție de teren.

Mai mult, specialiștii lucrează și la un sistem de conectivitate, prin intermediul cărora, de exemplu, mai multe Land-uri care merg în coloană pe teren accidentat să poată schimba date cu privire la traseu între ele. Dacă prima mașină trece printr-un vad sau pierde aderența în noroi, de pildă, următoarele vor ști acest lucru și își vor seta singure electronica astfel încât pasagerii să nu aibă niciun stres.

Leave A Comment