Alfa-romeo-disco-volante-spyder (6)

De la Alfa Romeo C52 la Disco Volante Spyder

March 10, 2016
956 Views

Celebrul carosier Touring a împlinit 90 de ani de existență, iar la salonul de la Geneva a sărbătorit acest lucru cu un noul model produs doar în 7 exemplare. Este vorba despre Alfa Romeo Disco Volante Spyder, un model ce are la bază 8C Competizione Spider. La premier mondială de la Geneva MotorShow, mai bine de jumătate din modele erau deja vândute. Chiar dacă ar mai fi disponibil vreun model, mai trebuie și cei de la Touring să vă accepte de client.

alfa-romeo-c52-disco-volante (1)

Disco Volante Spyder este inspirată de Alfa Romeo C52. În standul carosierului fiind expus și mdelul din 1952, automobil ce a fost împrumutat de la Museo Nazionale dell’Automobile Giovanni Agnelli din Torino. Modelul expus este singurul cu motor de 3.495 cmc, 6 cilindri în linie care dezvoltă 246 CP la 6.500 rpm, are o masă de 760 kg și o viteză maximă de 225 km/h. Alfa Romeo a construit în jur de 10 modele de curse ce au avut la bază acest model cu propulsoare de 2, 3 și 3.5 litri. Alfa Romeo C52 a primit porecla de ”Disco Volante” – farfurie zburătoare în drum spre salonul auto de la New York din 1953. Era spațială bătea la ușă… Modelul din 1952 a fost dezvoltat având filozofia fondatorului casei Touring, Felice Bianchi Anderloni, drept biblie – ”Masa este dușmanul, rezistența aerului este obstacolul.”

La baza modelului s-a aflat Alfa 1900C de la care au fost preluate diferite componente. Dar s-a construit un nou cadru tubular, iar caroseria a fost realizată din aluminiu. Alfa Romeo C52 Disco Volante a avut un impact uriaș, a influențat designul auto pentru zeci de ani, și încă o mai face. Constructorul italian a ales acest model să fie imortalizat sub forma unei statui care să marcheze un secol de existență a companiei. Statuia poate fi admirată în Milan.

Revenint în 2016, Alfa Romeo Disco Volante Spyder este primul roadster din istoria recentă a companiei. Modelul a fost desenat nativ ca un roadster. Modelul expus la Geneva nu este un exercițiu, cum am mai spus, 7 exemplare sunt preconizate a fi produse.

Alfa-romeo-disco-volante-spyder (9)

O tușă exotică este dată de titulatura ”Spyder”. Spider era folosit pentru a defini un model decapotabil cu două locuri. Deși în dicționarul englez cuvântul spyder nu exista, designerii italieni au folosit intenționat versiunea greșită pentru a da o tușă de exotism creațiilor lor. Carosierul Touring a mers până acolo încât a păstrat și această mică tușă a vremii.

Din punct de vedere tehnic, Alfa Romeo Disco Volante Spyder nu diferă cu nimic de 8C Competizione Spider. Avem aceeași distribuție a maselor 49/51 față/spate, sub capotă un V8 de 4.7 litri care dezvoltă 450 CP și 470 Nm, 0-100 km/h în 4.5 secunde și o viteză maximă de 292 km/h. Producția durează 6 luni de la momentul în care este găsit modelul 8C Competizione Spider ce va fi utilizat ca donor.

Leave A Comment