2016 Monaco Grand Prix, Sunday

Soarele lui Hamilton a fost ploaia la Monte Carlo

Este destul de ciudat ca pe același drum să te duci în club la volanul unui Pagani Zonda, pentru ca mai apoi să concurezi într-o etapă de F1. Cam acestea sunt provocările lui Hamilton. După un început de campionat în care zânele l-au cam neglijat, totul culminând cu etapa din Spania unde ”fair play-ul” colegului de echipă i-a trimis pe amândoi în pietriș… a venit etapa din Principat. A fost prima etapă unde Pirellia a adus pneurile ultrasoft, iar în calificări acest lucru s-a văzut din plin, recordul pe turul de circuit fiind îmbunătățit.

Deși calificările păreau iarăși o formalitate pentru cei de la Mercedes, australianul Daniel Ricciardo a avut grijă să parcurgă un tur fabulos, timpul de 1:13.622 fiind imposibil de bătut de Rosberg și Hamilton, clasați în această ordine pe grilă. Kimi a câștigat o penalizare de cinci poziții pe grila de start pentru schimbarea cutiei de viteze. Vettel a plecat în cursă de pe poziția a patra.

Duminică a fost o zi ploioasă la Monte Carlo, toate competițiile suport s-au desfășurat pe ploaie, și startul etapei de F1 a fost tot pe ploaie, mai exact în spatele Safety Car-ului. La start australianul a avut grijă să evadeze, reușind să pună secunde bune între el și un pluton ținut pe loc de Rosberg, care a acuzat probleme la sistemul de frânare. Într-un final, germanul a înțeles că este o piedică pe circuit și și-a lăsat colegul de echipă să treacă. Avansul lui Ricciardo era deja destul de mare pentru a putea fi recuperat de Hamilton. Britanicul a schimbat strategia din mers, profitând de faptul că la Monte Carlo este aproape imposibil să depășești, cel puțin la nivelul lui. Când cei de la vârf au decis să treacă pe la boxe pentru a schimba pneurile de ploaie cu cele intermediare, Hamilton a ales să rămână pe cele de ploaie. Chiar dacă a fost ușor ajuns de Ricciardo, acesta nu l-a putut depăși, iar uscarea pistea a uniformizat performanțelor pneurilor de ploaie și intermediare.

Archivnummer: D297495

Hamilton a reușit să termine cursa de la Monte Carlo cu o singură, în turul 31 intrând pentru a pune pe mașină pneurile ultrasoft. Toată lumea a crezut că Hamilton va mai efectua o oprire, dar noile pneuri s-au dovedit extrem de andurante, pe finalul cursei fiind într-o stare mai bună decât pneurile supersoft alese de Ricciardo. Alegere care l-a costat cursa pe australian, el optând în ultima clipă pentru aceste pneuri, echipa alergând prin stand să le caute. A pierdut mult timp la boxe, fapt ce i-a permis lui Hamilton să revină pe prima poziție, deși s-a chinuit în primul tur pe gumele ultrasoft.

La vârf am avut o cursă fără istoric, un australian care a pus cât de multă presiune a putut pe Hamilton, dar în final a realizat că nu poate trece, a fost ajutat să înțeleagă acest lucru și de degradarea pneurilor.

Distracție mare a fost în pluton. Kvyat face tot posibilul pentru a aduna 12 puncte de penalizare, lucru ce îi va aduce o penalizare de o etapă. Pentru moment are 7 puncte în tolbă, dar la cât de instabil se dovedește pe circuit, în 3-4 etape rezolvă problema celor 12 puncte. Au fost suficiente incidente pe cirucit care au dus la neutralizări cu Safety Car virtual.

La debutul etapei, după retragerea mașinii de securitate, Jolyon Palmer a pierdut controlul monopostului Renault și abandonat, a urmat Kimi care a subvirat în acul de păr, a prins aripa față sub trenul față și a renunțat după tunel la cursă.

Max Verstappen, după o sesiuni de calificări terminată în parapet, a avut de muncit, fiind cel mai spectaculos pilot de pe circuit. A reușit cele mai multe depășiri în cursă, dar totul s-a terminat în parapet în turul 34.

Hamilton a recuperat ceva din ecartul din clasament, acum se află la 24 de puncte în urma lui Rosberg.

POZ. Pilot   Echipă Timp Puncte
1 LEWIS HAMILTON MERCEDES 1:59:29.133 25
2 DANIEL RICCIARDO RED BULL RACING +7.252s 18
3 SERGIO PEREZ FORCE INDIA +13.825s 15
4 SEBASTIAN VETTEL FERRARI +15.846s 12
5 FERNANDO ALONSO MCLAREN +85.076s 10
6 NICO HULKENBERG FORCE INDIA +92.999s 8
7 NICO ROSBERG MERCEDES +93.290s 6
8 CARLOS SAINZ TORO ROSSO +1 lap 4
9 JENSON BUTTON MCLAREN +1 lap 2
10 FELIPE MASSA WILLIAMS +1 lap 1
11 ESTEBAN GUTIERREZ HAAS +1 lap 0
12 VALTTERI BOTTAS WILLIAMS +1 lap 0
13 ROMAIN GROSJEAN HAAS +2 laps 0
14 PASCAL WEHRLEIN MANOR +2 laps 0
15 RIO HARYANTO MANOR +4 laps 0
NC MARCUS ERICSSON SAUBER DNF 0
NC FELIPE NASR SAUBER DNF 0
NC MAX VERSTAPPEN RED BULL RACING DNF 0
NC KEVIN MAGNUSSEN RENAULT DNF 0
NC DANIIL KVYAT TORO ROSSO DNF 0
NC KIMI RÄIKKÖNEN FERRARI DNF 0
NC JOLYON PALMER RENAULT DNF 0

FOTO: Ferrari, Mercedes-Benz

Leave A Comment