IMG_1740a

Automobil Club Român demarează o campanie de popularizare a motorsportului în România

July 20, 2016
1,486 Views

Putem să ne lăudăm cu o tradiție frumoasă și de lungă durată în ceea ce privește motorsportul la noi în țară. Prima cursă automobilistică din România a fosr organizată sub egida Automobil Club Român în 1904, anul înființării ACR.

Automobil Clubul Român, organizaţie membră a Federaţiei Internaţionale a Automobilului, a demarat o campanie de popularizare a motorsportului în România. La prima vedere pare genul de campanie care să justifice cheltuirea unor bugete. Dar dacă avem curajul să privim mai în detaliu motorsportul românesc… s-ar putea să descoperim o destul de mare liniște. Avem un campionat naționald e raliuri și unul de viteză pe traseu montan sau viteză în coastă și unul de drift care crește în popularitate.

IMG_1737

Dacă este să aruncăm o privire în Franța, descoperim că la ei motorsportul înseamnă peste 56.000 licențe de pilotaj pentru automobile și karting. Aici adăugăm: 39 campionate regionale, 400 de cluburi sasu asociații sportive, 350 de circuite au piste de karting, 34 de scoli de karting, peste 1.100 de competiții pe an desfășurate în Franța, 3 echipe naționale – circuit, karting și raliu.

Da, știu, nu ne putem compara, dar, paradoxal sau nu, acum vreo 30 de ani motorsportul era mult mai răspândit în țara noastră.

Și uite că inițiativa celor de la ACR începe să fie justificată. Spun acest lucru doar și din perspectiva că un fan/ spectator adevărat de motorsport conștientizează că drumurile publice nu sunt piste de curse.

IMG_1739

Un prim pas se numește www.gomotorsport.ro, este o inițiativă lansată de către Automobil Clubul Roman (ACR) în parteneriat cu Federația Internațională a Automobilului (FIA). Scopul acestui website este să promoveze motorsportul în rândul tinerilor și atragerea acestora în competiții naționale și chiar internaționale.

Motorsportul înseamnă bani, chiar foarte mulți bani, dar sunt discipline care sunt accesibile oricărui șofer.

Probabil cea mai accesibilă formă de motorsport din România este Autotest sau competițiile de îndemânare. Trebie să obții cel mai bun timp pe un traseu desenat. Este o disciplină accesibilă pentru că se desfășoară la viteze reduse și nu presupune participarea cu un model special modificat pentru competiții. Poți veni cu mașina personală și nu ai nevoie nici de echipament de protecție – cască, combinezon…

IMG_1741

Dar a fi parte din ceea ce înseamnă motorsport nu înseamnă să fii doar în spatele unui volan. ACR îți oferă și șansa de a deveni voluntar/ oficial. Toate evenimentele motorsport, fie că vorbim despre Formula 1, fie competițiile pe circuit sau cele de Autotest, nu ar fi posibile făr contribuția voluntarilor. Munca acestora asigură securitatea și buna desfășurare a competițiilor de motorsport.

Și pentru a ne demonstra că nu este doar o campanie pe hârtie, cei de la ACR ne-au invitat o zi pe Motor Park, circuitul de la Adâncata. O zi în care oficialii de la ACR ne-au detaliat ce înseamnă să fii voluntar/ oficial pentru o competiție. Dar și o zi în care ne-au fost prezentate regulile unei competiții pe circuit, pentru ca mai apoi să experimentăm rlul de pilot de circuit la volanul unor modele Logan CUP. Pentru mine a fost o zi faină încheiată cu un tete-a-queue la volanul Loganului…

IMG_1743

Leave A Comment